Billings Clinic Emergency and Trauma Addition, Billings, Montana
 
This four level, 100,000 square foot addition to the Billings Clinic was designed by A&E Architects of Billings, Montana. It was designed and delivered in phases to accommodate an accelerated project timeline. It is a steel-framed building with generous floor-to-floor dimensions and numerous complicated tie-ins to two existing buildings. The lateral force resisting system uses bolted moment connections to create maximum flexibility in usage of the space. Canopies at the critical entrances and an underground parking garage presented certain design challenges. A tight site and surrounding structures that had to remain operational were also  carefully thought out. Foundations are primarily spread footings, but near the existing building a number of deep foundations and helical tie-backs were employed. The project cost was approximately $30,000,000 and the project was completed in 2008.

Nexus Treatment Facility, Lewistown, Montana


This 50,000 square foot cognitive behavior treatment center was constructed to help methamphetamine addicts resume a normal life. All on one level, the construction consisted of conventional wood roof and wall framing. A gymnasium and secure sally port had high walls that dictated the use of steel studs. The lateral force-resisting system uses OSB panel diaphragms.

Billings Clinic Family Birth Center, Billings, Montana


This project is a two level, 50,000 square foot addition to the main hospital building. The addition project was kicked off to bring Billings Clinic back into the business of providing baby delivery services on the labor, delivery, recovery and post-partum care (LDRP) model. The opening date, the design team and the contractor were selected and the project moved forward rapidly. Using a composite steel and concrete floor system, and a welded moment frame lateral system allowed local work forces to efficiently complete the project. It opened in 2001 at a construction cost of approximately $9,000,000.

 

Madison Valley Hospital, Ennis, MT
 
This new 37,000 square foot facility is located in Ennis, Montana, in a zone of moderate seismicity. Competent soils on the site allowed the use of conventional spread footing foundations. The building is constructed primarily of steel and concrete; floors are composite slabs on deck, the lateral force-resisting system consists of concentric braced frames, and the roof is constructed of open web steel joists. The building envelope uses cold-formed steel studs. The sloped roofs and detailed wood canopies create a building that visually fits well in this mountain community. The project was designed by JGA Architects, and construction was completed in 2008 at a cost of $8,000,000.

 
Additions at Glendive Medical Center, Glendive, MT
 
Additions to house operating rooms, a long-term care wing, a new entry, and an emergency room were proposed at Glendive Medical Center. Designed by JGA Architects, the additions provide 28,000 new square feet and 5,000 square feet of existing space with a raised roof. They were structured in steel and concrete. Challenges involved complicated tie-ins at various existing buildings and budget limitations. Through a series of phases, and with close collaboration between the design team and the contractor, the projects are nearing completion as of January 2010 and have a construction cost of about $18,500,000.

 
Powell Medical Office Building, Powell, WY
 
This new 32,000 square foot addition to the Powell Hospital was designed to integrate with the existing hospital. Good site soils and a strategically located basement allowed the use of economical conventional spread footing foundations. The building is constructed primarily of steel and concrete; floors are composite slabs on deck and the lateral force-resisting system consists of concentric braced frames. The roof was designed with conventional wood trusses but an alternate system of light gage cold-formed steel was bid and ultimately selected. The building envelope is constructed of cold-formed steel studs. Steel canopies and large glazed areas resulted in a pleasantly open and airy building. The construction cost was $6,600,000. Designed by JGA Architects, the project was completed in 2008.